donderdag 16 juni 2011

Waarschuwingen voor beleggers

Loop geen onnodig risico, lees de Essentiële Beleggersinformatie’. Dat wordt de nieuwe waarschuwingszin in reclames over beleggingsproducten. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een aantal nieuwe waarschuwingszinnen voor beleggers vastgesteld. Deze mogen door beleggingsinstellingen vanaf 1 juli 2011 worden gebruikt. Vanaf 1 juli 2012 is dit verplicht.


De nieuwe waarschuwingsregels van de AFM moeten door beleggingsinstellingen worden opgenomen in alle reclame-uitingen. De toezichthouder heeft vaste standaarden ontwikkeld voor gedrukte media, internet, radio en televisie.

Essentiële Beleggersinformatie
Ook voor de Essentiële Beleggersinformatie, waarnaar verwezen wordt ,heeft de AFM een standaard ontwikkeld. Het document mag niet langer zijn dan twee A4'tjes en er worden eisen gesteld aan de begrijpelijkheid.
De Essentiële Beleggersinformatie is voor beleggingsinstellingen de opvolger van de Financiële Bijsluiter. De waarschuwingen die hier in staan zijn gebaseerd op nieuwe Europese regels. Dit moet het voor beleggers gemakkelijker maken om beleggingsfondsen binnen Europa met elkaar te vergelijken. Er kan bijvoorbeeld vergeleken worden op de risico's die de belegger loopt.

De Financiële Bijsluiter blijft nog steeds bestaan voor zogenoemde complexe producten. Dit zijn combinaties van bijvoorbeeld beleggen en lenen waarbij de waarde van één of meer onderdelen afhangt van de ontwikkelingen op de financiële markt.

Risicometer
Naast de waarschuwingszinnen en de Essentiële Beleggersinformatie heeft de AFM een nieuwe risicometer ontwikkeld. Deze geeft een aanduiding voor rendement en risico op een schaal van 1 tot 7.

Bron: mistermoney.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten