dinsdag 29 maart 2011

Zelf beleggen of laten beleggen?

In de huidige markt lopen de gevoelens over beleggen sterk uiteen. Sommige mensen zijn zodanig geschrokken van de enorme koersdalingen dat ze hun geld direct uit de beleggingen hebben gehaald en ook niet snel meer zullen overwegen om een beleggingsavontuur aan te gaan. Anderen hebben wat sterkere zenuwen of een beter besef van het risico dat bij beleggen hoort. Die houden hun beleggingen rustig aan, wachtend op betere tijden. Of investeren zelfs meer in hun effectenportefeuille met als uitgangspunt dat ze nu koopjes aanschaffen.

Wie het (nog steeds) aandurft om te beleggen heeft qua uitvoering de keuze: zelf doen of laten doen. Kies je ervoor helemaal zelf alle informatie te verzamelen en beslissingen te nemen over de effecten die je aan- en verkoopt, dan kun je dat heel gemakkelijk en goedkoop doen via een internetbroker. Je krijgt dan geen begeleiding, niemand kijkt met je mee of je geen dingen doet die helemaal niet bij jou passen.

De keuze voor ‘laten doen’ heeft nog steeds verschillende mogelijkheden. Banken en effectenkantoren nemen het beheer van je vermogen graag helemaal van je over. Voor dat vermogensbeheer moet je meestal wel beschikken over een fors vermogen en de kosten zijn vaak niet misselijk. Daarmee ben je dan wel van alle beslissingen ten aanzien van de beleggingen af. Samen met de vermogensbeheerder bepaal je wat voor jou de optimale portefeuille is. Daarvoor moet je eerst met de billen bloot: de adviseur wil heel veel van je weten. Die uitgebreide inventarisatie is nodig om een risicoprofiel te kunnen opstellen. Dat risicoprofiel is de leidraad voor de beleggingsbeslissingen die nu en in de toekomst genomen worden.

Er zijn ook beleggingsdiensten op de markt die lijken op vermogensbeheer – echter zonder dat je een persoonlijke vermogensbeheerder hebt. Daarbij bepalen computermodellen hoe jouw portefeuille optimaal ingedeeld zou zijn. Aan de hand van de uitkomsten van die computermodellen ontvang je periodiek een beleggingsvoorstel waarmee je altijd nog zelf akkoord moet gaan. De kosten van deze beheervorm zijn een stuk lager.

Beleggen in fondsen is in feite ook een vorm van ‘laten doen’. Het totale fondsvermogen wordt immers beheerd door specialisten. Zij beslissen wat er met de effecten van het fonds moet gebeuren. Indirect doen zij dus het beheer van het geld dat jij in het fonds geïnvesteerd hebt. Je kunt kiezen voor één algemeen fonds dat past bij jouw voorkeuren, je kunt je geld ook spreiden over verschillende beleggingsfondsen. Dan pas je spreiding toe op twee niveaus: jij spreidt over meerdere fondsen en de fondsen spreiden het totale fondsvermogen over een groot aantal verschillende effecten.

De keuze tussen zelf doen of laten doen is helemaal afhankelijk van de tijd, energie en kosten die je wilt steken in het beleggen van je geld. Een heel persoonlijke keuze. Pas achteraf weet je of jouw keuze de juiste was – zo werkt dat nu eenmaal met beleggen.

Bron: mistermoney.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten