dinsdag 29 maart 2011

Waar moet je op letten bij beleggen?

Het nieuwe jaar lijkt wederom niet het jaar voor de spaarder te worden. Hoewel 2010 slechts een paar dagen oud is, hebben inmiddels al vier banken hun variabele spaarrente verlaagd. Wie zijn spaargeld beter wil laten renderen, kan wellicht overstappen naar beleggen. Vergeet echter niet dat hier wel risico’s aan gebonden zijn. Mocht je besluiten om in het nieuwe jaar te gaan beleggen, laat je dan in ieder geval goed adviseren.

Een jaarlijks rendement van 25 procent klinkt natuurlijk heel aantrekkelijk, maar wordt slechts door enkele beleggers daadwerkelijk gehaald. Zelfs mensen die zich dagelijks met het beurswezen bezighouden, mogen hard in hun handjes klappen als deze prestatie geleverd wordt. Wie begint met beleggen, moet dan ook niet rekenen op gouden bergen, zelfs als deze wel beloofd worden. Bij een goed rendement komt veel meer kijken. Je moeten weten waarin je investeert en hoe het bedrijf of de sector ervoor staat. Natuurlijk kun je ook iemand in de arm nemen die voor jou de beslissingen neemt of je geld in een beleggingsfonds steekt. Hoe je het ook went of keert, beleggen is nooit zonder risico.

Mocht je na deze waarschuwingen niet geschrokken zijn en wil je alsnog de beurs betreden, dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Zo moet je nooit klakkeloos de meningen van analisten overnemen en denken dat dit succesvol zal zijn. Natuurlijk hebben analisten het vaak goed, maar ze hebben het ook regelmatig mis. Zo hielden veel beursgoeroes geen rekening met een kredietcrisis. Sterker nog, de financiële problemen werden slechts door enkele van hen (of enkelen met een n op het eind) voorspeld.

Mocht het even wat minder gaan op de beurs, dan is het belangrijk dat je niet in paniek raakt. Probeer ondanks alle stres je handelingen onder controle te houden en neem geen onoverwogen beslissingen. Beleg ook niet op basis van geruchten, maar van zekerheden. Verdiep je in een onderneming voordat je er geld in steekt. Dit lijkt heel logisch, maar gebeurt in de praktijk lang niet altijd. Daarnaast ben jij vast niet de eerste en waarschijnlijk ook niet de laatste die het gerucht gehoord heeft. De kans is groot dat de koers van het aandeel al flink is gestegen op het moment dat jij het gerucht hoort en dan val je dus buiten de boot.

Tot slot is spreiding heel belangrijk. Waarom zou je al je geld op één paard zetten, terwijl je het ook kunt verdelen. Beleggingsfondsen kunnen uitkomst bieden. De kans op een toprendement is bij spreiding doorgaans wat kleiner, maar het risico wordt tegelijkertijd ook verkleind.

Bron: mistermoney.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten