Inflatie zal de komende decennia de economische agenda blijven domineren. Beleggers dienen hierop hun portefeuilles aan te passen, adviseert Robeco.
De hoge inflatie is niet tijdelijk. De komende decennia zal de geldontwaarding hoger uitkomen dan in de afgelopen jaren. Dit stelt Lex Hoogduin, hoofdeconoom van Robeco en directeur van Iris, het onderzoeksbureau van Rabobank en Robeco.
Volgens de econoom is er een einde gekomen aan een kwarteeuw van lage en stabiele inflatie. Deze periode werd ingezet aan het begin van de jaren tachtig, toen de Federal Reserve onder voorzitter Paul Volcker overging tot een strak monetair beleid, met het beteugelen van inflatie als belangrijkste doelstelling. Deze periode, die in de economische literatuur wordt aangeduid als The Great Moderation, is volgens Hoogduin ten einde: ‘We staan op een keerpunt.’
Beleggers moeten rekening houden met deze nieuwe situatie. Het aanhouden van kasgeld en vastrentende waarden raadt Hoogduin af. Ook over de aandelenmarkten is de econoom sceptisch.
‘Het is afwachten hoe de winststromen zich gaan ontwikkelen. Die zullen niet meer zo rooskleurig zijn als we de afgelopen jaren gewend waren.’ Doordat de inflatie hoger en beweeglijker zal zijn, worden de risicopremies in de rente hoger en wordt het lenen voor bedrijven duurder. Toch ziet hij kansen in de sectoren basismaterialen, industrie en dienstverlening, energie en aandelen met een duurzaam en innovatief karakter.
Hoogduin adviseert om obligaties of gestructureerde producten te kopen die gekoppeld zijn aan de inflatie. De Nederlandse Staat geeft dergelijke obligaties niet uit, maar Hoogduin vindt dat de overheid dit wel zou moeten doen. ‘Inflatie is goed voor schulden en in die zin een presentje voor de overheid. Dit gaat ten koste van de pensioenfondsen, die de grote afnemers van obligaties zijn. Een van de manieren om te zorgen dat het geld door inflatie niet wordt herverdeeld, is het uitgeven van geïndexeerde obligaties.’
De belegger kan ervoor kiezen te investeren in de sectoren die de belangrijkste aanjagers zijn van inflatie. Volgens Hoogduin zijn er zeven essentiële markten: grondstoffen, energie, voedsel, schone lucht, schoon water, gezondheidszorg en arbeidsmarkt. ‘Als belegger moet je je afvragen wat inflatie veroorzaakt en meer accent leggen op de markten waar schaarste een rol speelt. Deze markten hebben alle te maken met een sterke stijging van de vraag, terwijl het aanbod erachteraan hobbelt.’
Hoogduin adviseert om een groter deel te beleggen in opkomende economieën. Deze landen zijn door de sterke vraag naar grondstoffen en voedsel deels verantwoordelijk voor inflatie, maar door deze landen zal de wereldeconomie de komende jaren blijven groeien.
Bron: FD.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten