zondag 21 augustus 2011

Investeerders steken meer eigen geld in overnames

Private-equityhuizen steken zo nodig extra risicokapitaal in overnames als banken minder schuld willen financieren. Dat blijkt uit een rondgang langs investeringsmaatschappijen, actief op de Nederlandse markt. Zij reageren hiermee op de escalatie van de schuldencrisis in Europa die banken weer kopschuw maakt.

Begin dit jaar waren banken juist wat scheutiger geworden met kredieten voor overnames onder invloed van het economisch herstel. Maar die tendens lijkt nu te zijn doorbroken. 'Er is sprake van strikte toepassing van de financieringscriteria', verklaart een investeerder die anoniem wil blijven.

Banken bieden minder financiering ten opzichte van de kasstroom van bedrijven, die bepalend is voor de vraag hoe gemakkelijk rente en aflossing kunnen worden voldaan. Een bankfinanciering gelijk aan viermaal het brutobedrijfsresultaat - niet ongewoon in het voorbije halfjaar - wordt moeilijker te krijgen, is de verwachting. 'Er ontstaat een drukkend effect op de waarderingen, maar het is te vroeg om te zeggen in welke mate', zegt Remko Hilhorst adjunct-directeur van IK Investment Partners in Londen, met een beheerd vermogen van € 5,7 mrd.

Kapitaalinbreng opschroeven

Als banken minder op tafel leggen, moeten investeerders hun kapitaalinbreng opschroeven tot 45 à 50% van de dealwaarde om de transactie niet in gevaar te brengen. Op het hoogtepunt van de overnamemarkt in 2007 konden ze nog volstaan met 30%.

Niet al te grote transacties met lokale banken zijn nog steeds goed rond te breien, aldus IK Investment, dat vorige week de fabrikant van aandrijfsystemen Doedijns overnam. Zolang het beroep op vreemd vermogen beperkt blijft, is een acquisitie haalbaar, meent ook Hans Eric Jansen, oud-topman van Delta Lloyd, die voor investeringsfonds QAT bezig is met de overname van een productiebedrijf in België. QAT financiert de transactie met een relatief groot aandeel eigen vermogen van 60%.

Banken minder scheutig

Het gaat pas wringen als banken leningen van honderden miljoenen euro's moeten doorplaatsen bij institutionele partijen, die geraakt zijn door de onrust op de financiële markten. Hilhorst: 'Binnen enkele weken zal duidelijk zijn tegen welke condities zulke deals nog mogelijk zijn.'

Banken zijn minder scheutig met leningen ten opzichte van het brutobedrijfsresultaat van ondernemingen

Bron: fd.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten