zondag 21 augustus 2011

Checklist voor Beleggen

Met beleggen kun je geld verdienen, maar ook verliezen. Het is lange termijnwerk en heeft vooral zin als je je geld minstens vijf jaar niet nodig hebt. Iedereen probeert geld te verdienen op de beurs. Als het makkelijk was, zou iedereen miljonair zijn. Dus weet waar je aan begint en laat je goed informeren.

Onderstaande tips helpen je bij het maken van jouw keuze.

Ken de risico's van beleggenSparen is zekerheid. Het geld blijft van jou en je weet hoeveel winst je maakt. Met beleggen kun je meer verdienen. Maar je loopt ook een groter risico.

Verdiep je in het beleggingsproductWeet wat je doet. Beleg nooit in beleggingsproduct dat je niet goed snapt. Er zijn beleggingsclubs waar je ervaringen kunt delen. De Nederlandse Centrale Vereniging van Beleggingsclubs (NCVB) geeft ook cursussen.

Controleer de aanbieder van beleggingsproductenBeleggen kan via verschillende aanbieders. Hoe betrouwbaar is je bank of adviseur. Staat hij onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM)? Heeft hij een vergunning? Als je aanbieder ingeschreven is bij het Dutch Securities Institute, dan weet je dat hij deskundig is en zich aan bepaalde regels moet houden. Vraag ernaar.

Ken je beleggersprofielBanken werken met een beleggersprofiel. Met dit profiel krijgen jij en je bank inzicht in jouw persoonlijke en financiële situatie. Hoeveel weet je van beleggen en welk risico wil en kun je lopen? Op basis van dit profiel kun je een beleggingsproduct kiezen dat bij je past.

Voorkom fraude en oplichtingWees kritisch over alle aanbiedingen van beleggingsproducten. Zorg dat je precies weet met wie je zaken doet en doe onderzoek. Het AFM heeft 10 praktische tips opgesteld om fraude en oplichting te voorkomen.

Verdiep je in een beleggingsverzekeringBeleggingsverzekeringen zijn een combinatie van een belegging en een levensverzekering. Heb je die levensverzekering wel echt nodig?

Wees bewust van koersstijgingen en -dalingenEen beloofd hoog rendement, betekent vaak een hoog risico. Beleggen in obligaties is relatief veilig. Maar ook de waarde van obligaties kan sterk omhoog en omlaag gaan. Beleggen in aandelen is minder veilig. De koersen van aandelen kunnen heel sterk stijgen en dalen.

Kijk vooruit Denk niet dat succesvolle beleggingen uit het verleden ook in de toekomst succesvol zijn. Gisteren is voor de beurs geschiedenis. Beleggen is vooruit kijken, niet achterom.

Leen geen geld om te beleggenBeleggen met geleend geld kan erg gevaarlijk zijn. Dat leenbedrag moet je terugbetalen, ook als je belegging minder waard wordt. Je blijft dan zitten met een schuld.

Controleer je beleggingen regelmatigVolg je beleggingen goed en zorg voor een goede spreiding over verschillende beleggingscategorieën, dan verklein je de financiële risico's. Wissel niet te vaak, dan ben je veel geld kwijt aan transactiekosten.

Bron: wijzeringeldzaken.nl

1 opmerking:

  1. Wil je meer weten over beleggen en zelf leren beleggen bezoek dan ook eens http://verdienveelgeld.be

    BeantwoordenVerwijderen