woensdag 13 juli 2011

ASML en goudprijsrecord houden AEX in de min

Het optimisme over een beter dan verwacht Chinees groeicijfer neemt woensdagmiddag langzaam af. Een nieuw record voor de goudprijs duidt op angst in de markt. Daar komt de waarschuwing van ASML over minder orders nog bij. Bedrijfsinformatie
ASML Holding NV 24,96 -0,74 -2,88% Meer over dit onderwerp
ASML ziet terugval in orders ASML duikelt op beurs Chinese economie groeit harder dan verwachtVanochtend liepen de verliezen bijna helemaal terug door het goede Chinese cijfer. Beleggers zijn blij dat de maatregelen om de Chinese inflatie te beteugelen geen effect hebben gehad op de economische groei in het opkomende land. Die kwam uit op 9,5% in het tweede kwartaal. Daardoor gingen ook de grondstoffenprijzen omhoog. Maar 's middags nam het optimisme af toen de goudprijs een nieuw record bereikte. Een troy ounce goud (31,1 gram) kost nu $1580.

Ondanks een hogere opening van Wall Street lopen de verliezen van de AEX-index op. De index noteert 0,7% lager tot 329,96 punten. Ook de Franse CAC, die eerder de hele dag in het groen stond, staat lager: -0,4%.

De winst van zwaargewicht ING liep terug. Vanochtend boekte de bank nog een winst van 2%, nu blijft die steken op 0,9%. Aegon daalt met 0,9% bij.

Domper ASML

Maar de grootste druk op de AEX komt van ASML. De chipmachinefabrikant verwacht in het derde kwartaal een sterke terugval van nieuwe orders en levert 3,4% in. De onderneming denkt voor niet meer dan €500 mln aan nieuwe bestellingen binnen te krijgen. In het afgelopen kwartaal boekte ASML een recordomzet van € 1,5 mrd. In het eerste kwartaal kwamen de inkomsten uit op €1,45 mrd. De nettowinst steeg van € 395 mln naar € 432 mln.

TomTom daalde door een koersdoelverlaging van UBS en daalde met 2,2%.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag hoger geopend. De Dow Jones Index staat 0,6% in de plus, tegen 0,7% voor de Nasdaq. Dat komt vooral door het goede Chinese groeicijfer. Dinsdag eindigden dinsdag de indices na een dag vol zenuwachtige bewegingen in de min. De vrees dat de eurocrisis overslaat van Griekenland naar Italiƫ, hield Amerikaanse beleggers ook dinsdag in de greep. De publicatie van de notulen van de rentevergadering van de Fed zorgde in de middag voor een korte opleving.

Bron: fd.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten