woensdag 24 februari 2010

Alternatieve Beleggingen

De bekendste alternatieve beleggingsvorm is duurzaam beleggen. Duurzaam beleggen is begin jaren '80 in de Verenigde Staten ontstaan. In de startperiode had deze beleggingsvorm een vrij suf imago. Vanaf +/- 2000 kregen institutionele beleggers en beleggingsfondsen belangstelling voor duurzaam beleggen. Tegenwoordig bieden verschillende financiële instellingen beleggingsfondsen aan die via deze methode werken.

Bij duurzaam beleggen wordt het geld in fondsen geïnvesteerd die niet alleen uit zijn op winst, maar ook kijken naar zaken als milieu, arbeidsomstandigheden of dierenwelzijn. In sommige sectoren wordt vaak helemaal niet geïnvesteerd, zoals in de olie-, wapen-, gok-, en tabaksindustrie. De verschillen in prestaties tussen duurzame en niet-duurzame soortgelijke fondsen zijn betrekkelijk klein. Daarnaast heb je als duurzame belegger recht op een belastingvoordeel.

Een bekende vorm van duurzaam beleggen is groen beleggen. Groen beleggen komt voort uit de fiscale groen beleggen regeling. Bij groen beleggen word het geld in een zo genoemd 'groenfonds' gestopt. Een dergelijk fonds wordt gebruikt om milieuprojecten te financieren.

Sinds september 2006 is het ook mogelijk om in cultuurfonds te beleggen. Het fonds verwacht een jaarlijks rendement van 2 tot 2,5% plus maximaal belastingvoordeel van 2,5%. De overheid stimuleert ook deze vorm van beleggen met een fiscaal voordeel tot netto 2,5% boven op het directe rendement van het Cultuurfonds.

Voordelen: Je hebt bij alternatieve beleggingen (in de meeste gevallen) recht op een belastingvoordeel van (maximaal) 2,5 procent.
Duurzaam beleggen doe je in ondernemingen die naast hun winstoogmerk ook rekening houden met zaken als arbeidsomstandigheden, milieu of dierenwelzijn.
De verschillen in prestaties tussen duurzame en niet-duurzame soortgelijke fondsen zijn betrekkelijk klein.

Nadelen: Beleggen heeft altijd een risico, dit geldt dus ook voor duurzaam beleggen.
Het rendement bij duurzaam beleggen viel vroeger vaak lager uit dan bij normaal beleggen. Tegenwoordig is dit overigens lang niet altijd meer het geval.

Bron: Mistermoney.nl

Beurstips

Actief beleggen kan niet alleen winstgevend zijn, maar ook zeer boeiend. Veel beleggers zijn geabonneerd op diverse beleggingsbladen en nieuwsbrieven en verslinden zo veel leesvoer. Goed beleggen vereist tevens een zo nauwgezet mogelijk volgen van de beursontwikkelingen. Het Internet is tegenwoordig hét medium bij uitstek om aan de informatiehonger van de belegger te voldoen. Daarnaast zijn zaken als het gedisciplineerd volgen van een methode of strategie, onderdrukking van emoties, op tijd verlies kunnen nemen en het behouden van een goede nachtrust van het grootste belang.

Bron: www.beleggenmetkennis.nl

Market Maker

Een market maker is een instelling die handelt op de beurs. Niet iedereen mag zomaar handelen op de beursvloer, dit is voorbehouden aan de market makers. Ze kopen en verkopen effecten in opdracht van de klanten. Stel dat je je effecten van bedrijf XYZ wil verkopen tegen €10.25 per stuk. Wanneer je marktorder (een order om te verkopen tegen de huidige prijs, dit in tegenstelling tot een limietorder) naar de markt wordt verstuurd, zullen de market makers bieden om je effecten te mogen kopen. Als ze veel aankooporders voor je effecten zien, zullen ze misschien €10.50 bieden voor je aandelen. Ze weten immers dat er vraag naar is en kunnen ze misschien doorverkopen tegen €10.60. Wanneer de vraag naar effecten van XYZ maar mager is, zullen ze maar €10.00 bieden, in de hoop ze voor €10.10 door te verkopen.
Market makers zullen nooit effecten kopen en verkopen tegen dezelfde prijs. Het verschil tussen ask en bid noemt men spread, en dit is in feite de vergoeding die market makers opstrijken voor hun diensten. Stel dat je 1.000 aandelen XYZ verkoopt aan de market maker tegen €10.50 en hij kan ze doorverkopen voor €10.60, heeft hij een commissie ontvangen van 1.000 x €0.10 = €100. De spread is afhankelijk van het aantal aandelen dat er per dag wordt verhandeld. Dit noemt men volume. Het volume is ook terug te vinden wanneer je de koers van een aandeel opvraagt. In het voorbeeld van KBC hierboven, bedraagt het volume 179263. Bij een hoog volume, zal de spread klein zijn. De market maker kan de aangekochte aandelen immers snel weer van de hand doen. Wanneer het een klein volume betreft, loopt de market maker het risico om de aandelen een lange tijd te moeten bijhouden (tot er weer een koper opdaagt), misschien zelfs zolang dat hij de aandelen met verlies moet verder verkopen.

Bron: www.beleggen-in-aandelen.com

Aandelen kopen

De gemakkelijkste manier om aandelen te kopen, is om een rekening te openen bij een broker. Op die manier kan je online je orders doorgeven, je portefeuille bekijken, enz. Het is snel en eenvoudig. Voorbeelden van online brokers zijn www.keytrade.be of www.bolero.be