zondag 21 augustus 2011

Checklist voor Beleggen

Met beleggen kun je geld verdienen, maar ook verliezen. Het is lange termijnwerk en heeft vooral zin als je je geld minstens vijf jaar niet nodig hebt. Iedereen probeert geld te verdienen op de beurs. Als het makkelijk was, zou iedereen miljonair zijn. Dus weet waar je aan begint en laat je goed informeren.

Onderstaande tips helpen je bij het maken van jouw keuze.

Ken de risico's van beleggenSparen is zekerheid. Het geld blijft van jou en je weet hoeveel winst je maakt. Met beleggen kun je meer verdienen. Maar je loopt ook een groter risico.

Verdiep je in het beleggingsproductWeet wat je doet. Beleg nooit in beleggingsproduct dat je niet goed snapt. Er zijn beleggingsclubs waar je ervaringen kunt delen. De Nederlandse Centrale Vereniging van Beleggingsclubs (NCVB) geeft ook cursussen.

Controleer de aanbieder van beleggingsproductenBeleggen kan via verschillende aanbieders. Hoe betrouwbaar is je bank of adviseur. Staat hij onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM)? Heeft hij een vergunning? Als je aanbieder ingeschreven is bij het Dutch Securities Institute, dan weet je dat hij deskundig is en zich aan bepaalde regels moet houden. Vraag ernaar.

Ken je beleggersprofielBanken werken met een beleggersprofiel. Met dit profiel krijgen jij en je bank inzicht in jouw persoonlijke en financiële situatie. Hoeveel weet je van beleggen en welk risico wil en kun je lopen? Op basis van dit profiel kun je een beleggingsproduct kiezen dat bij je past.

Voorkom fraude en oplichtingWees kritisch over alle aanbiedingen van beleggingsproducten. Zorg dat je precies weet met wie je zaken doet en doe onderzoek. Het AFM heeft 10 praktische tips opgesteld om fraude en oplichting te voorkomen.

Verdiep je in een beleggingsverzekeringBeleggingsverzekeringen zijn een combinatie van een belegging en een levensverzekering. Heb je die levensverzekering wel echt nodig?

Wees bewust van koersstijgingen en -dalingenEen beloofd hoog rendement, betekent vaak een hoog risico. Beleggen in obligaties is relatief veilig. Maar ook de waarde van obligaties kan sterk omhoog en omlaag gaan. Beleggen in aandelen is minder veilig. De koersen van aandelen kunnen heel sterk stijgen en dalen.

Kijk vooruit Denk niet dat succesvolle beleggingen uit het verleden ook in de toekomst succesvol zijn. Gisteren is voor de beurs geschiedenis. Beleggen is vooruit kijken, niet achterom.

Leen geen geld om te beleggenBeleggen met geleend geld kan erg gevaarlijk zijn. Dat leenbedrag moet je terugbetalen, ook als je belegging minder waard wordt. Je blijft dan zitten met een schuld.

Controleer je beleggingen regelmatigVolg je beleggingen goed en zorg voor een goede spreiding over verschillende beleggingscategorieën, dan verklein je de financiële risico's. Wissel niet te vaak, dan ben je veel geld kwijt aan transactiekosten.

Bron: wijzeringeldzaken.nl

Investeerders steken meer eigen geld in overnames

Private-equityhuizen steken zo nodig extra risicokapitaal in overnames als banken minder schuld willen financieren. Dat blijkt uit een rondgang langs investeringsmaatschappijen, actief op de Nederlandse markt. Zij reageren hiermee op de escalatie van de schuldencrisis in Europa die banken weer kopschuw maakt.

Begin dit jaar waren banken juist wat scheutiger geworden met kredieten voor overnames onder invloed van het economisch herstel. Maar die tendens lijkt nu te zijn doorbroken. 'Er is sprake van strikte toepassing van de financieringscriteria', verklaart een investeerder die anoniem wil blijven.

Banken bieden minder financiering ten opzichte van de kasstroom van bedrijven, die bepalend is voor de vraag hoe gemakkelijk rente en aflossing kunnen worden voldaan. Een bankfinanciering gelijk aan viermaal het brutobedrijfsresultaat - niet ongewoon in het voorbije halfjaar - wordt moeilijker te krijgen, is de verwachting. 'Er ontstaat een drukkend effect op de waarderingen, maar het is te vroeg om te zeggen in welke mate', zegt Remko Hilhorst adjunct-directeur van IK Investment Partners in Londen, met een beheerd vermogen van € 5,7 mrd.

Kapitaalinbreng opschroeven

Als banken minder op tafel leggen, moeten investeerders hun kapitaalinbreng opschroeven tot 45 à 50% van de dealwaarde om de transactie niet in gevaar te brengen. Op het hoogtepunt van de overnamemarkt in 2007 konden ze nog volstaan met 30%.

Niet al te grote transacties met lokale banken zijn nog steeds goed rond te breien, aldus IK Investment, dat vorige week de fabrikant van aandrijfsystemen Doedijns overnam. Zolang het beroep op vreemd vermogen beperkt blijft, is een acquisitie haalbaar, meent ook Hans Eric Jansen, oud-topman van Delta Lloyd, die voor investeringsfonds QAT bezig is met de overname van een productiebedrijf in België. QAT financiert de transactie met een relatief groot aandeel eigen vermogen van 60%.

Banken minder scheutig

Het gaat pas wringen als banken leningen van honderden miljoenen euro's moeten doorplaatsen bij institutionele partijen, die geraakt zijn door de onrust op de financiële markten. Hilhorst: 'Binnen enkele weken zal duidelijk zijn tegen welke condities zulke deals nog mogelijk zijn.'

Banken zijn minder scheutig met leningen ten opzichte van het brutobedrijfsresultaat van ondernemingen

Bron: fd.nl

Beurs gedreven door angst

Slechte macrocijfers uit de VS, slappe Europese politiek en donkere vooruitzichten. Het was een beursweek die stemde tot zwaarmoedigheid. Meer over dit onderwerp
Verliezen op Amsterdamse beurs houden aan Bloedrode dagen op de beurs zijn de krenten in de papBreekbaar als een eierschaal. Dat zijn de mondiale beurzen, die de voorbije week er weer een nieuwe, lange barst bij kregen. Gedreven door de angst voor de voortjagende schuldenproblemen in de eurozone en de Verenigde Staten en gestuwd door signalen die zonneklaar duiden op een hernieuwde recessie, is de beurs de voorbije week weer lager geëindigd.

Daarmee bleek de opluchting die Europese Centrale Bank eerder verschafte door staatsobligaties van Italië en Spanje op te kopen, amper meer dan de spreekwoordelijke zucht van verlichting. Want voor er weer echt rustig ademgehaald kon worden, gingen de beurzen hard onderuit.

Huiveringwekkend

Zwakke macrocijfers waren daarbij cruciaal. Cijfers van de Fed uit Philadelphia waren donderdag huiveringwekkend. De Fed meet onder meer het aantal nieuwe orders van bedrijven, de verschepingen en de werkgelegenheid, en bundelt die gegevens in een index. De julistand was 3,2, economen rekenden voor augustus op 3,7. Alles boven nul duidt op groei. Maar de zogeheten Philadelphia Fed index viel in augustus onverwacht terug tot -30,7. 'In het verleden werd dit niveau voor de index alleen maar gezien tijdens, of vlak voor een recessie', oordeelde Goldman Sachs toen de index naar buiten kwam.

De analyse van Société Générale stemde minstens zo zorgelijk. 'De huidige maand was de zwakste sinds maart 2009. De daling ten opzichte van juli was de sterkste terugval sinds oktober 2008. En behalve de afname van de prijsdruk, was er eigenlijk niets positief aan de cijfers over augustus.'

Rechtse hoek

Met de kracht van een rechtse hoek van een zwaargewicht bokser vloerde de Fed-index - gecombineerd met andere zwakke cijfers - donderdag de beurs. Omgeven door zware verliezen in de rest van Europa eindigde de AEX met een daling van 4,47%, het grootste verlies sinds eind maart 2009. Liefst zeven hoofdfondsen eindigden met een min van meer dan 8%.

Dat overschaduwde ogenblikkelijk de drie voorgaande beursdagen. Die waren niet overtuigend, maar ook niet slecht. De AEX kroop door een nauwe bandbreedte nadat Merkel en Sarkozy hadden aangedrongen op een economisch bestuur van Europa, zonder dat dit verder in concrete afspraken resulteerde. De beurs kabbelde, en toen kwam de klap.

Dat vertaalde zich ook direct in de omzet. Gedurende die eerste drie dagen liep de handel op de AEX terug. Woensdag , toen de beurs sloot met een fractionele winst, lag het volume op Euronext zelfs onder de honderd miljoen stukken. Donderdag daarentegen werden er ruim 170 miljoen aandelen van AEX-fondsen verhandeld op het Damrak. 'Maar twee weken eerder was het nog een stuk hoger', nuanceert een woordvoerder van effectenbroker Alex. 'De daling gebeurt dus niet met extreme volumes.'

Ongekend onrustig

Econoom Martin van Vliet van ING noemde de voorbije week weer 'ongekend onrustig' op de aandelenmarkten. 'De huidige situatie doet velen terugdenken aan de herfst van 2008, toen de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers omviel. Wij vinden de huidige financieel-economische situatie meer lijken op die van de jaren dertig van de vorige eeuw', schrijft de econoom. 'Het jaar 1937 om precies te zijn.'

In dat jaar kwam de Amerikaanse economie wederom in een recessie terecht. En in het kielzog van de VS werd ook Nederland door een tweede, kleinere recessie getroffen, aldus Van Vliet. 'Ook nu dreigt een dubbele dip.'

Enige winnaar

En is er nog iets te zeggen over de individuele fondsen? Amper. Het cijferseizoen loopt ten einde en in dit fragiele sentiment wordt veel goed nieuws weggeblazen door de algemene angst. De voorbije week was Unilever (+1,6%) de enige winnaar in de AEX.

Eén ding is wel opvallend. Alex meldde donderdag na de oplawaai op de beurs dat er onder particulieren geen paniek is. 'Er zijn meer kooporders dan verkooporders, en dus duidelijk geen verkoopgolf', aldus de woordvoerder.

Maar dat maakt het sentiment niet minder breekbaar. Van de laatste zestien weken is de beurs er veertien gesloten met verlies. De AEX staat op 274,15 punten, het laagste punt sinds eind juli 2009. De toch al gebutste eierschaal van de AEX heeft er de voorbije week dus een barst bij gekregen.

Bron: fd.nl