zondag 28 november 2010

Wegwijs in groen beleggen: Tips

People, planet, profit, daar draait het allemaal om bij duurzaam beleggen. Maar wie er zeker van wil zijn dat zijn duurzaam belegde geld ten goede komt aan het milieu, kan ook denken aan groen beleggen. De rendementen van groene beleggingen zijn niet bijzonder hoog, maar de fiscale voordelen ervan maken het alsnog interessant. In dit artikel beantwoorden we de belangrijkste vragen over groen beleggen.

Wat is groen beleggen?
Een groene belegger steekt zijn geld in een zogenaamd groenfonds. Deze fondsen stellen het belang van natuur en milieu voorop en investeren in projecten met een groenverklaring van de overheid. In feite komt het er op neer dat de belegger goedkoop geld uitleent aan banken, waarmee deze weer goedkope leningen kunnen verstrekken aan milieuvriendelijke projecten.

Hoe komt een fonds aan een groenverklaring?
De groenverklaringen worden verstrekt door het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) als aan de eisen voldaan is. Zo moet het project van belang zijn voor het milieu, moet zeventig procent van de gelden geïnvesteerd worden in het project en moet het enig financieel rendement opleveren. De projecten worden steekproefsgewijs gecontroleerd.

Welke projecten hebben een groenverklaring?
Dit kunnen verschillende projecten zijn. Denk aan duurzame energie als windmolenparken, milieuvriendelijke woningbouw en biologische landbouw. Ook projecten ten behoeve van natuur, bos en landschap vallen daar onder. Sinds januari 2005 is groen beleggen ook opengesteld voor duurzame utiliteitsbouw.

Levert groene beleggingen nog wat op?
Groene fondsen hebben in vergelijking met 'gewone' fondsen meestal een lage rendementsverwachting. Toch is groen beleggen wel de moeite waard. Dit komt vooral doordat groene beleggers recht hebben op belastingvoordeel. De huidige regeling voorziet in een fiscale vrijstelling van vermogensheffing en er wordt een heffingskorting verstrekt. Het fiscale voordeel geldt voor beleggingen tot circa 50.000 euro. Uiteindelijk leveren deze maatregelen een voordeel op van 2,5 procent per jaar, bovenop het rendement.

Wat is het aanbod?
De keuze in groene fondsen is in Nederland tegenwoordig behoorlijk. Van alle duurzame beleggingsfondsen (circa dertig) zijn er twaalf die gebruik maken van de fiscale voordelen van de overheid. Deze fondsen worden aangeboden door de grote banken als ABN AMRO, ING, Postbank, Rabobank en Fortis Bank. Banken die van oudsher gespecialiseerd zijn in groen beleggen zijn de ASN bank en Triodos Bank.

Wordt er veel groen belegt?
Ja. Groen beleggen is in de laatste tien jaar alleen maar in populariteit toegenomen. Dat blijkt ook uit onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). De stichting berekende dat het vermogen van fiscaal vrijgestelde beleggingsfondsen in 2004 met veertien procent groeide tot 4,25 miljard euro. In 2003 was de groei zelfs twintig procent. In deze cijfers is ook het aandeel van de sociaal-ethische fondsen meegenomen. Het marktaandeel van groen beleggen is relatief klein. Maar de verwachting is dat de markt nog lang niet uitgegroeid is.

Hoe maak ik een keuze?
Het is niet altijd duidelijk in welke projecten een groenfonds belegt. Wil je dit zeker weten, vraag dan de prospectus of het jaarverslag op. Hierin staat informatie over bijvoorbeeld het beleggingsbeleid. Overigens leveren niet alle groenfondsen direct belastingvoordeel op. Ze moeten in ieder geval voldoen aan de eisen van de overheid en dus een groenverklaring hebben. Meer informatie daarover kun je opvragen bij de Belastingdienst.

Zitten er nog risico's aan?
Het risico van beleggen in fondsen met een groenverklaring is relatief beperkt. Er zijn echter wel beleggingsfondsen in omloop die groen lijken, maar het niet zijn. Dit zijn de zogenaamde exotische fondsen in bijvoorbeeld teakhout, citrus of walnoten. Er kleven allerlei risico's aan en enige waakzaamheid is daarom wel geboden. Verdiep je dus eerst goed in de achtergronden van een fonds voordat je akkoord gaat!

Bron: mistermoney.nl

Honderden beleggers vrezen voor hun geld

ARNHEM - Opnieuw vrezen honderden particuliere beleggers de dupe te zijn geworden van fraude door een beleggingsfonds. De Vastgoed Solide Maatschappij (VSM) uit Arnhem, die belegt in vastgoedprojecten in Nederland, heeft volgens de beleggers de door hun ingelegde 24 miljoen euro voor een groot deel verkwanseld.
''Dat er fraude is gepleegd, staat als een paal boven water'', aldus John Taubman, voorzitter van de Stichting Belangen Obligatiehouders VSM, waarin inmiddels ongeveer vierhonderd van de 570 gedupeerde beleggers hun krachten hebben gebundeld.

Het fonds waar de beleggers zijn ingestapt, vaak na lovende woorden van een tussenpersoon, had een totaal vermogen van 38 miljoen euro. Daarvan bestond 14 miljoen euro uit een lening van een hypotheekbank.



Van het totale bedrag in het fonds is volgens de beleggers het grootste gedeelte verdwenen. Nog ongeveer 16 miljoen euro aan vastgoed zou over zijn.


Vaste rente

De particulieren stapten gemiddeld voor circa 40.000 euro in. VSM, dat in november 2004 werd opgericht, beloofde een vaste rente van jaarlijks 4,5 procent. Daarnaast hadden beleggers volgens het vastgoedfonds nog zicht op een 'winstdelende rente' van maximaal 4,5 procent per jaar.

De beleggers gingen zich zorgen maken toen vanaf april de rente niet meer werd uitbetaald. Taubman, die in 2008 zelf ruim een ton investeerde, vertrouwde het al in de zomer van 2009 niet meer. Het was toen opeens via de website van VSM niet meer mogelijk zijn persoonlijke overzichten in te zien.


Tussenpersoon

Hij klopte bij zijn tussenpersoon aan omdat hij zijn geld terug wilde - de tussenpersoon had eerder gesteld dat dit bij VSM te allen tijde mogelijk zou zijn - maar kreeg nul op het rekest.

''Ik ben toen bij het kantoor van VSM in Arnhem gaan kijken, waar het bedrijf een etage had, maar dat was leeg'', aldus de stichtingvoorzitter.

Taubman en een aantal beleggers stapten naar een Nijmeegs advocatenkantoor, dat met hen een collectieve stichting opzette om te redden wat er te redden valt. ''We zijn in onderhandeling met diverse partijen om een doorstart te kunnen maken'', aldus advocaat Jan Willem van der Velden.


DNB

De Nederlandsche Bank (DNB) laat weten op de hoogte te zijn van de problemen rond VSM. ''Het bedrijf had een ontheffing op basis waarvan het mocht werken, maar die hebben we op gegeven moment ingetrokken'', aldus een woordvoerder. De DNB stelt betrokken te zijn bij het zoeken naar een oplossing.

Het bestuur van VSM is eerder deze maand overgedragen aan de Stichting Belangen Obligatiehouders VSM. Voormalig bestuurder Guido Mensink laat weten dat van fraude geen sprake is.

''Anders hadden we geen goedkeurende verklaring van onze accountant gehad'', aldus Mensink. ''Halverwege 2008 en 2009 zijn er nog controles geweest. De uitkomst daarvan was goed. We hebben alles te goeder trouw proberen te doen.''

VSM is in verband met ''wijzigingen in de organisatie'' tijdelijk telefonisch niet bereikbaar, zegt een antwoordapparaat. Men kan wel een mail sturen.

Bron: ANP, Nu.nl

zaterdag 27 november 2010

Schuldencrisis beheerst beurzen

AMSTERDAM (AFN) - Europese beleggers wisten zich vrijdag niet te ontworstelen aan de zorgen over de schuldenproblematiek in de eurozone. Na Ierland zou nu Portugal aan de beurt zijn.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een verlies van 2,51 punten (0,7 procent) op 336,26 punten. De MidKap-index stond op een verlies van 2,57 punten (0,4 procent) op 596,12 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt noteerden verliezen tot 0,8 procent.

Beleggers maken zich zorgen dat na Ierland nu ook Portugal aan de beurt zou zijn om aan te kloppen bij het Europese noodfonds. Vanuit de Europese Unie en Duitsland kwamen er ontkenningen van de geruchten als zou Portugal door de EU hiertoe worden aangespoord. Maar beleggers bleven zich zorgen maken over de situatie in Portugal en met name die in Spanje, waar de staatsschuld ook flink is opgelopen.

Korea

Als Portugal hulp uit het noodfonds zou krijgen, zou dit goed uitpakken voor Spanje, omdat dat land veel Portugese staatsobligaties bezit. De Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero sloot vrijdag uit dat Spanje zelf om steun zal vragen. Er is volgens hem geen scenario denkbaar waarbij een steunaanvraag door Spanje zal plaatsvinden.

,,Hierbij komen de ellende in Korea en de zorgen over de groeibeperkingen voor de Chinese economie'', zei Sirks. ,,Het negatieve nieuws loopt op en financiële fondsen worden nu het kind van de rekening.'' In de AEX verloor ING 2,8 procent. Aegon raakte 2,1 procent kwijt. Het Britse Barclays leverde in Londen 3,2 procent in en Deutsche Bank verloor in Frankfurt ongeveer 2 procent.

BAM

In Amsterdam was bouwbedrijf BAM een sterke daler met een verlies van 4,1 procent. De Amerikaanse bank Goldman Sachs begon vrijdag met het volgen van BAM met een 'verkoop'-advies.

Kabelaar Draka sloot 0,5 procent lager op 19,11 euro. Vrijdag meldde persbureau Reuters dat het Chinese Xinmao steun zou krijgen van de Chinese bank Minsheng bij het bod op Draka. Xinmao heeft 20,50 euro per aandeel geboden voor Draka. Eerder bood het Italiaanse Prysmian 17,20 euro.

De euro zakte door de zorgen over de schuldencrisis vrijdag steeds verder weg. De Europese munt noteerde rond het slot van de Europese beurzen vrijdag 1,3230 dollar. Bij het sluiten van de beurzen op donderdag was dat nog 1,3370 dollar.

Bron: belegger.nl

maandag 15 november 2010

Beleggen in grond

Kapé Breukelaar
AMSTERDAM - Ik werd gebeld door een bedrijf dat investeringen aanbiedt in toekomstige bouwgronden. Ik kan die grond nu kopen voor zo?n €40 per vierkante meter en de waarde kan stijgen tot €150 tot €250 per vierkante meter als de bestemming wijzigt in bouwgrond. Het ziet er aantrekkelijk uit en bovendien zal grond niet snel in waarde dalen. Is dit een aantrekkelijke investering voor €50.000?


Al enkele jaren zijn er diverse aanbieders actief in beleggingen in grond. U moet zich realiseren dat een hectare landbouwgrond in Nederland tussen de €40.000 en €50.000 kost. Dat is €4 tot €5 per vierkante meter. Diezelfde grond wordt aangeboden aan beleggers voor een veelvoud van die prijs. Natuurlijk is het mogelijk dat de bestemming van landbouwgrond wijzigt in bouwgrond, maar de kans is klein en het kan bovendien vele jaren duren. Deze aanbieders van grondbeleggingen kopen de grond voor een lage prijs en bieden het bij beleggers aan met een winstmarge van vele honderden procenten. Zij hebben hun rendement dus nu al gemaakt. Als u instapt, bestaat een grote kans op een aanzienlijk verlies. Gaat de bestemmingswijziging niet door, dan is uw grond immers nog maar een fractie waard van wat u ervoor betaald heeft. Bovendien heeft u maar een klein kavel voor uw €50.000 en zo’n klein kavel is voor boeren niet aantrekkelijk om te kopen. Ik kan deze investeringen dan ook alleen maar afraden.

Bron: telegraaf.nl

Beleggen in Japan wordt leuk

De aandelenmarkten tonen onderhuids een aanzwellende positieve ondertoon. Niet alle stieren staan met de neuzen dezelfde kant op. Mijn oog viel op de stand van de Japanse beursbarometer, de Nikkei. Deze barometer geeft aan dat de bulls zich opmaken voor een trendbreuk. Ik zal de technische ingrediënten met u bespreken.


Bullish bouwsteentjes
Na het Bullish Engulfing patroon van vorige week en het uitnemen van de 9716 weerstand vergroten de bulls hun grip op de grafiek. Ze stomen op naar de sleepkabel die als dynamische trendlijn voor de nodige weerstand kan zorgen. Maar de RSI heeft de 50-lijn opwaarts gekruist, dus dat is een prelude voor een mogelijke trendbreuk. Dit laatste is het geval als de weerstand op 10252 wordt geslecht. Dan start er een breakoutbeweging naar krap 12000.



Niet alleen het Bullish Engulfing patroon en de RSI breakout boven de 50-lijn zijn bullish bouwsteentjes. Er is mijns inziens een omgekeerd Hoofd-Schouder patroon in de maak, dat ook meehelpt om de conditie te verbeteren. De neklijn op 9716 is al uitgenomen, nu de rest nog.

Turbo Tijd

Kortom, de ondertoon zwelt aan, de bulls dreigen met een trendbreuk, beleggen in Japan wordt straks weer leuk. Boven 9716 zijn de eerste aankopen gedaan. Boven 10252 additionele aankopen doen. Mocht het allemaal wat tegenvallen dan is een lichte correctie toegestaan tot uiterlijk 9123. Hieronder vervalt het positieve scenario.

Bron: belegger.nl

donderdag 11 november 2010

Schuldencrisis zet beurzen lager

AMSTERDAM (AFN) - De schuldenproblematiek van Ierland deed bij Europese beleggers zorgen over het herstel van de economie weer oplaaien. Teleurstellende cijfers van het Amerikaanse Cisco stemden bovendien Amerikaanse beleggers somber waardoor de toonaangevende graadmeters in de Verenigde Staten lager openden. De Europese graadmeters gingen mee in dit sentiment.

De AEX, de hoofdgraadmeter in Amsterdam met hoofdfondsen, sloot donderdag 0,4 procent lager op 344,83 punten. De index voor middelgrote fondsen, de MidKap, sloot 0,7 procent in de min op een stand van 589,83 punten. De graadmeter in Frankfurt won een fractie, terwijl in Londen de FTSE rond de slotstand van woensdag sloot. In Parijs stond er een verlies van 0,5 procent op de borden.

Europese beleggers maakten zich zorgen over de steeds verder oplopende staatschuld van Ierland. De komende weken zal dit nog nazingen op de beurzen, is de verwachting van handelaar Erik van Nugteren van VPV Bankiers. ,,Zeker als de kwartaalcijfers opdrogen en beleggers steeds meer naar economische cijfers gaan kijken.''

Financiële fondsen

In Europa verloren aandelen van financiële fondsen dan ook iets in waarde. Aandelen van onder meer Bank of Ireland, Royal Bank of Scotland en Unicredit stonden tot 7,9 procent lager. ,,Markten zijn voorzichtig. Er zijn zorgen over de snelheid en kracht van de economische groei volgend jaar. Ook de terugkerende financiële bedrijfsresultaten zullen volgend jaar vertragen'', aldus een strateeg tegen persbureau Reuters.

Er is ook enige nerveusiteit over de uikomsten van de G20-top die donderdag in Het Zuid-Koreaanse Seoul is begonnen. Wereldleiders komen hier bijeen om hun onderlinge irritaties over vermeende valuta-manipulaties op te lossen. Beleggers zijn er echter niet gerust op dat dit lukt.

Stortvloed aan bedrijfsnieuws

Hierop verloor de euro terrein. Aan het einde van de handelsdag werd de Europese munt verhandeld voor 1,3660 dollar tegen 1,3725 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen woensdag.

Beleggers in Amsterdam kregen donderdagochtend een stortvloed aan bedrijfsnieuws te verwerken. Verzekeraar Aegon maakte een veel hoger dan verwachte winst over het derde kwartaal bekend. Aanvankelijk werd het nieuws goed ontvangen, maar gedurende de middag moest het aandeel de winst weer inleveren. Aan het einde van de handelsdag keerde het optimisme terug en sloot het aandeel 0,6 procent hoger.

Heijmans

Bouwfonds Heijmans wist zowel de winstgevendheid als de operationele marge te verbeteren ten opzichte van een jaar geleden. Volgens de topman van het bedrijf heeft de woningmarkt de bodem bereikt. Beleggers beloonden het aandeel voor het nieuws (plus 2,6 procent).

Automatiseerder Ordina en papierproducent Crown van Gelder meldden tegenvallende resultaten. Crown van Gelder weet de gestegen grondstofprijzen nog niet door te berekenen. Het aandeel verloor 5,1 procent. Ordina verloor 2,7 procent.

De prijs van een vat ruwe olie bleek nagenoeg gelijk op 87,83 dollar.

Bron: belegger.nl

dinsdag 9 november 2010

Dividend is nu goedkoop

Wij zien toekomstige dividenden als de enige beleggingsmogelijkheid die duidelijk goedkoop is. Sinds kort zijn er Turbo's op beschikbaar. Dat is goed nieuws, maar het had nog beter gekund.
Royal Bank of Scotland zorgt ervoor dat de Nederlandse particuliere belegger via de Turbo kan beleggen in het dividend dat de bedrijven betalen die in de Eurostoxx50-index zitten.

Dividenddaling verwacht

Dat is interessant omdat de beleggers er juist van uitgaan dat het jaarlijkse dividend van 2012 tot 2019 lager zal liggen dan het dividend dat in 2010 betaald wordt, zoals uit de grafiek blijkt.



Wij geloven daar niet in en denken dat dit een van de weinige goedkope beleggingsmogelijkheden is.

Japanse periode

In het ergste geval beleeft de westerse wereld tussen 2000 en 2020 namelijk een Japanse periode. Dat betekent dat overheden steeds meer schulden krijgen omdat ze banken overeind houden met kapitaalinjecties en via interventies tevergeefs proberen de economie weer aan te zwengelen.

Beurzen gaan in een dergelijk klimaat zijwaarts of neerwaarts. Hoewel Japan al twintig jaar in zo'n omgeving verblijft, was er jaarlijks een groei van 2% in het dividend.

En dat is dan nog het somberste scenario. Sinds het begin van de crisis betalen de grootste Europese bedrijven 30% minder dividend dan vóór de crisis. Een bodem lijkt bereikt.

De looptijd van de turbo is tot 2013. Dat is jammer, want ook al zijn wij van mening dat de contracten van 2013 ondergewaardeerd zijn, wij denken dat dat voor de 2019-variant nog sterker geldt. Daarom oranje licht voor de looptijd. Desondanks staat de waardering voor de onderliggende waarde op groen.

Nieuwe zeepbel

Het grootste risico van een belegging in dividendfutures is op dit moment een nieuwe zeepbel op de aandelenmarkten. In dat soort tijden kiezen beleggers volledig voor toekomstige groei en niet voor de bedrijven die nu de dienst in de economie uitmaken.

In een dergelijk klimaat groeit de beurswaarde van bedrijven die zich nog niet hebben bewezen enorm.

En aangezien marktwaarde het belangrijkste criterium is om in een index te komen, kunnen de bedrijven die veel dividend betalen dan uit de index verdwijnen ten gunste van de groeiers.

In zo'n scenario is de rest van de beleggingsportefeuille veel meer waard dan nu het geval is.

Het verlies op de dividendfutures is dan meer dan goedgemaakt. Het totaaloordeel staat op oranje en dus niet op groen, met als enige reden dat een rechtstreekse investering in de dividenden van 2019 nog aantrekkelijker zou zijn.

Karel Mercx, 9 november 2010

Bron: beleggersbelangen.nl

Is een valuta wel een asset?

In uw nieuwe rubriek Assetallocatie noemt u ook valuta's; waarom eigenlijk? Is het wel een aparte vermogenscategorie?
Valuta's hebben een anders koersverloop dan welke andere beleggingsmogelijkheid dan ook, zij het vaak niet op de korte termijn.

Stijgt de goudprijs, dan daalt doorgaans de dollar (en andere valuta's). Zijn de wereldwijde aandelenbeurzen in mineur, dan stijgt de dollar vaak.

Correlatie

Hoewel de correlatie op dagbasis tussen valuta's en andere vermogenscategorieën hoog is, is die op lange termijn juist laag.

De yen bijvoorbeeld wordt nu tegenover de dollar op de hoogste koers van de afgelopen vijftien jaar verhandeld.

Er zijn op dit moment bijna geen beleggingsmogelijkheden die dat kunnen nazeggen. Goud is een uitzondering.

Maar waar de yen het niveau van 1995 evenaart, staat goud een paar honderd procent hoger dan toen.



Doordat de bewegingen van valuta's op lange termijn anders zijn dan die van andere assets, loont het om erin te beleggen.

Geen kasstromen

Het feit dat valuta's geen kasstromen kent, maakt dat ze net als grondstoffen wel moeilijk te waarderen zijn.

Maar de stemming van beleggers zegt ook veel. Wanneer iedereen zich van een bepaalde asset afkeert, is dat vaak een ideaal koopmoment.

Denk bijvoorbeeld aan de euro in juni van dit jaar of de dollar nu.

Omgekeerd: als iedereen ergens vol van is, is het vaak wijs uw positie te verkleinen.

Contrair handelen, heet dat. Valuta's zijn ook 'dwars', en daarmee interessant.

Karel Mercx, 9 november 2010

Bron: beleggersbelangen.nl

dinsdag 2 november 2010

Landen geven steeds meer obligaties uit

In heel Europa valt het steeds meer op dat banken obligaties uit geven tegen zeer aantrekkelijke percentages. Nog geen jaar geleden bleken beleggers en investeerders totaal geel vertrouwen meer te hebben in vele landen uit Europa. Leningen vanuit de staat werden niet of nauwelijks uitgebracht, dit doordat het risico om een lening kwijt te raken veel groter was dan de eventuele opbrengst die een obligatie of lening met zich mee neemt. Na Nederland en Spanje heeft ook het veelbesproken Griekenland diverse leningen uitgegeven aan investeerders op de lokale markt. Dit heeft een tekenen gegeven dat de economie weer aan het groeien is.

In de zomer periode is er een verassende stijging aanwezig voor het uitgeven van deze leningen. Heel onverwacht gaan banken lenen, handelaren en beleggers hebben vertrouwen en daarom is het aantal uitgegeven leningen hoger als verwacht. Banken bij elkaar hebben in de eerste zomerweken maar liefst 17 Miljard euro aan leningen uitgegeven, dit is vele male hoger dan voorgaande jaren. Over het algemeen worden de leningen uitgegeven door banken welke een goede naam hebben. Onbekende banken of instellingen die niet snel vertrouwd worden kunnen niet mee profiteren van de positieve zomer puls.

Obligaties blijken steeds meer in trek te zijn bij beleggers. Het rentepercentage ligt momenteel erg hoog en doordat veel van deze obligaties door de staat worden uitgegeven is er een groter vertrouwen dan bij onbekende handelaren. Leningen door de staat zijn van groot belang om de economische crisis een positieve boost te geven.

Bron: geld-lenen.org

Meer interesse in obligaties voor bedrijven

Meer beleggers hebben interesse in obligaties die bedrijven uitgeven. Mede doordat veel meer mensen het risico aan durven om te investeren zijn er veel mensen die deze leningen willen financieren. Dit komt mede doordat het rentepercentage op een obligatie of lening in het bedrijfsleven vele malen hoger ligt dan een staatslening. De leningen die nu worden binnengehaald door bedrijven hebben bijna een rentepercentage van ongeveer 5 procent, het rentepercentage op een staatsobligatie ligt op 2 procent. Dit is aanzienlijk minder waardoor veel mensen willen beleggen in deze obligaties uit het bedrijfsleven doordat deze leningen simpelweg meer geld opleveren op een langer termijn. Bedrijven vragen deze leningen aan doordat ze in een relatief kort termijn erg veel geld kunnen lenen van investeerders. Bedrijfsobligaties hebben recent 500 Miljoen euro opgehaald door het uitgeven van dit hoge rentepercentage. De obligaties oftewel leningen lopen over een relatief langer termijn.

De heeft door dit hoge rentepercentage minder obligaties uitgegeven, verwacht wordt dat dit percentage zal gaan stijgen doordat meer mensen zullen gaan investeren. Vooral het uitgeven van leningen in vorm van obligaties is een goede investering. Consumenten hebben langere tijd veel geld opzij gezet voor een eventueel financieel risico. Mensen hebben meer vertrouwen gekregen in de economie en besluiten hun spaargeld uit te geven aan investeringen. Deze leningen hebben een zeer aantrekkelijk rentepercentage waardoor het een goede investering is die op langer termijn veel geld kan opleveren. Veel investeringsmaatschappijen merken dat consumenten hun geld massaal gaan uitgeven doordat het risico voor hun op financieel gebied is uitgebleven.

Bron: geldlenen.org

Twitter `voorspelt' stemming Dow Jones

WASHINGTON (AFN) - De algehele stemming op microblogdienst Twitter kan voorspellen wat de Dow Jones-index de dagen erna doet. Dat bleek uit Amerikaans-Brits onderzoek, waarin een psychologische emotietest op 'patiënt Twitter' werd uitgevoerd. In 86,7 procent van de gevallen volgde de beursgraadmeter Dow Jones de kalmte van de stroom twitterberichtjes op internet.

Dat hebben onderzoekers van de Indiana University in Bloomington ontdekt, berichtten Amerikaanse media dinsdag.

De wetenschappers breidden een standaard psychologische test uit waarmee de stemming van een patiënt wordt gemeten. Deze test gebruikten ze om de stemming van `psychiatrisch patiënt Twitter' te meten. Daarvoor checkten ze 9,7 miljoen berichtjes uit 2008 van 2,7 miljoen twitteraars waarin een emotie werd geuit.

Accuraat

Die werden vervolgens in zes categorieën ingedeeld: kalm, alert, zeker, vitaal, vriendelijk en gelukkig waarmee de algehele publieke stemming kon worden gemeten. Dit werd vergeleken met de Dow Jones-index.

De emotie kalmte bleek het meest accuraat. De onderzoekers konden niet verklaren waarom de Dow Jones veelal meegaat in de al dan niet heersende kalmte op internet. Mogelijk heeft de stemming van het publiek invloed op hun investeringen, al investeert niet iedere twitteraar.

Bron: belegger.nl

Vastgoed beleggen

Wanneer u belegt in vastgoed bent u zeker niet alleen. Zo’n 70.000 particuliere beleggers in Nederland gingen u namelijk al voor. Beleggen in stenen blijkt dan ook één van de tastbaarste investeringen in deze wereld, en de vastgoedmarkt blijkt historisch stabieler dan de aandelenmarkten. U kunt uw geld investeren in een nieuwbouwproject, of in een vastgoedfonds. En natuurlijk ook gewoon in de aandelen van de beursgenoteerde vastgoedfondsen. U heeft dan meteen een aantal AEX-fondsen in uw bezit!

Als u belegt in commercieel vastgoed dan zijn er investeringsmogelijkheden in verschillende sectoren. Dat zijn woningen of appartementen, kantoren, winkels of bedrijfsruimten.

Risico’s zijn er natuurlijk ook. Onroerend goed kent bijvoorbeeld een leegstandrisico en een onderhoudsrisico. Dat kan een direct gevolg op uw rendement hebben.

Bron: belegger.nl

Aandelen met korting

Royal Bank of Scotland komt met de Discounter. Dit is sterk vergelijkbaar met een reverse exchangeable. De rendementen die niet de normaalverdeling volgen, gooien roet in het eten.
Royal Bank of Scotland komt met de Discounter. Dit is sterk vergelijkbaar met een reverse exchangeable. De rendementen die niet de normaalverdeling volgen, gooien roet in het eten.

De hoge coupon die de belegger bij een reverse exchangeable gegarandeerd krijgt, is bij de Discounter het kortingsbedrag bij aankoop.

Korting van 10%

Hoe werkt het precies? De koers van het aandeel ING staat op €7,70. De discounter zorgt ervoor dat de belegger het aandeel voor €6,93 in handen krijgt. Hij krijgt namelijk een korting van 10%.

De looptijd is zes maanden. Zolang het aandeel ING onder de €7,70 noteert, presteert een Discounter beter dan een rechtstreekse investering in de onderliggende waarde.

Boven de €8,47 (7,70 + 10%) presteert een investering in het aandeel ING beter omdat de maximale winst is vastgelegd op 10%.

Bij de meeste bedrijven is het verschil minder groot omdat de onderliggende waarde nog dividend uitbetaalt, maar ING zal dat het komende half jaar niet doen.

Discounters zijn dus het ideale instrument voor de belegger die gelooft dat de beurzen zijwaarts gaan.

Een veel gehoorde reden waarom het niet opwaarts zal gaan, zijn de problemen met een vertragende economie in de VS en met de overheidsfinanciën in Europa.

Een reden waarom het niet waarschijnlijk is dat aandelen zullen dalen, is dat het dividendrendement van aandelen boven het effectieve rendement van staatsobligaties ligt.

Royal Bank of Scotland is de uitgever van gestructureerde producten bij Euronext. Van alles wat verhandeld wordt in Amsterdam is 65% een uitgave van RBS en op Euronext (ook Lissabon, Brussel en Parijs) als geheel zitten ze op 40%.

De brochure is zoals van een marktleider verwacht mag worden duidelijk en maakt geen gebruik van marketingtrucs.

De concurrentie laat bijvoorbeeld nog wel eens weg dat er bij het product geen dividendbetaling plaatsvindt. Daarom een groen licht.

Voorspellen

Wij denken dat de belegger voor de korte termijn niet de markt kan voorspellen.

Daarom staat het licht voor de verhouding tussen het rendement en het risico op oranje.

De belegger wil met dit product dat de looptijd zo snel mogelijk voorbij is, want dan is het extra geld binnen. Daarom groen licht voor de korte looptijd van zes maanden.

Onze adviezen voor ING zijn 'houden'; daarom oranje licht voor de waardering.

De hoofdreden dat ons totaaloordeel ook op oranje staat, is dat de risico's en de kansen op de financiële markten niet verdeeld zijn volgens de normaalverdeling.

Karel Mercx, 14 oktober 2010

Bron: beleggersbelangen.nl

Short Staatsobligaties

De meeste beleggers zijn positief over de staatsobligatiemarkt. Daarom is het sterk dat J.P.Morgan een nieuw gestructureerd product lanceert dat een negatieve visie uitdraagt.
Het enige dat in een bearmarkt stijgt, is de correlatie tussen de verschillende vermogenscategorieën.

Waarschijnlijk komt dat doordat in zulke perioden beleggers op zoek zijn naar geld.

Zij willen hun belegging niet verkopen, maar worden daartoe gedwongen omdat ze geld nodig hebben.

Hierdoor zagen wij dat in de weken na het omvallen van Lehman Brothers de goudprijs tientallen procenten verloor.

Beleggers die denken dat goud een veilige haven is voor het geval het fout loopt, hebben het mis.

Zij kunnen misschien beter wachten totdat het misgaat en dan het goud tegen afbraakprijzen kopen.

Flink gestegen

De afgelopen maanden is elke vermogenscategorie flink gestegen.

Aandelen, grondstoffen, bedrijfs- en staatsobligaties, goud, het maakte niet uit wat de belegger kocht.

Deze correlatie is heel opmerkelijk, want de beurs zit duidelijk niet in een bearmarkt.

Wij willen hiervan profiteren door het kopen van een J.P.Morgan Double Short US 10 Year Treasury Futures ETN.

Deze exchange traded note (ETN) speelt met een hefboom in op een daling van de Amerikaanse staatsobligatiekoersen. Dalende koersen betekenen stijgende rentetarieven.

Amerikaanse economie

Als de Amerikaanse economie zich herstelt, betekent dat bijna zeker hogere rentetarieven.

Met herstellen bedoelen wij dat er een maandelijkse banengroei van minimaal 200.000 is en de economische groei niet wordt bereikt door zo hard mogelijk in de kosten te snijden.

Mocht de Amerikaanse economie flink verzwakken, dan is het lang niet zeker dat staatsobligaties zullen stijgen.

De markt heeft dat scenario waarschijnlijk al ingeprijsd. Het verschil in effectief rendement tussen de dertigjarige en tienjarige staatsobligaties hebben namelijk de grootste waarde ooit bereikt.



Hiermee gaat de markt ervan uit dat het heel slecht gaat met Amerika en dat de Fed voor honderden miljarden zijn balans gaat verlengen en daarmee staatsobligaties gaat kopen.

Mocht dat scenario zich ontvouwen, dan zal de Fed waarschijnlijk obligaties tot tien jaar kopen.

Omdat de markt dit heeft ingeprijsd, is het nog maar de vraag of de rendementen daardoor zullen dalen. De verandering van de koers komt met een factor twee in de ETN terecht, zodat dit in potentie een gevaarlijk constructie is.

De jaarlijkse coupon wordt geherinvesteerd. Doordat de ruimte omlaag een stuk kleiner is dan de ruimte omhoog, staat het licht op groen.

Bron: beleggersbelangen.nl

Kijk uit met obligaties

De Rabobank raadt aan obligaties te 'onderwegen'. De bank vindt de risicorendementverhouding bij de verwachte gematigde economische groei onaantrekkelijk.

De bank voorziet dat de lange rente licht stijgt, waardoor een steilere rentecurve ontstaat. Al bij een beperkte rentestijging kan het totaalrendement negatief uitvallen. Tegenover dat renterisico staat volgens de bank, een relatief mager rendement. De onzekerheid onder beleggers is groot, meent de bank, want structurele macro-economische problemen staan een rustige marktomgeving in de weg.

Leidende indicatoren wijzen op een zwak herstel van de wereldwijde groei. Maar een lagere groei betekent geen recessie, het is eerder een reactie op het scherpe herstel. In Europa is 95% van de landen uit de recessie en er zijn steeds meer tekenen dat de Europese economie op eigen kracht verder kan. Azië profiteert van de binnenlandse vraag en in de Verenigde Staten lijkt de werkloosheid het dieptepunt voorbij. De centrale banken zullen niettemin de rente lange tijd laag houden om de economie te blijven stimuleren. Maar er zijn gevaren.

Een escalatie van de financiele problemen in de Europese periferielanden, geopolitieke spanningen en protectionisme kunnen voor een schok zorgen en een dubbele dip in de VS veroorzaken. De Rabobank adviseert een 'neutrale' weging voor aandelen. Zij zijn niet duur, zeker niet als naar de lage rente op staatsleningen wordt gekeken. Maar vanwege de macro-economische visie van een zwakker verloop van het herstel wil de bank niet zwaarder inzetten op risicovolle beleggingen.

Er zijn nog te veel gevaren. De redelijke waardering van aandelen verandert daar in de visie van de bank niet veel aan. Wel staan bedrijven er qua balans heel goed voor. De kaspositie is vaak riant en kan gebruikt worden voor (vervan gings)investeringen, overnames, di vi dendverhogingen en aandeleninkoop.

bron: Beleggersbelangen.nl

Beleg in lucratieve markt

De introductie van de iPhone van Apple in 2007 heeft wederom een verschuiving op gang gebracht binnen de sector voor mobiele telefonie.

De nieuwste generatie smartphones - de iPhone 4 en vergelijkbare toestellen als de Samsung Galaxy - vormen nu nog een klein deel van de mobiele markt.

Maar dat is wel het gedeelte waar bijna alle winst wordt gemaakt, blijkt uit het omslagartikel van het tijdschrift Beleggers Belangen van vrijdag 29 oktober.

Het grote aantal extra mogelijkheden van deze toestellen in vergelijking met eerdere generaties smartphones zorgt ervoor dat trendwatchers deze apparaten omschrijven als superphones.

Lucratief
Het bedrijfsmodel van Apple illustreert hoe lucratief het is om volledig de nadruk te leggen op deze superphonemarkt.

Bescheiden
In de eerste helft van het jaar vormden de 17 miljoen verhandelde iPhones een bescheiden 2,8% van het totale aantal van ruim 600 miljoen mobieltjes dat wereldwijd werd verkocht.

Winstmarges
Maar dankzij de zeer hoge winstmarges stroomde volgens onderzoeksbureau Canaccord 39% van de totale operationele winst naar Apple.

Voorsprong
De onderneming verdient dankzij de innovatieve voorsprong en een onverminderd grote populariteit onder consumenten meer aan de productie van mobiele telefoons dan grote concurrenten als Nokia en Samsung samen.

Superphone
In het omslagartikel van het tijdschrift Beleggers Belangen van vrijdag 29 oktober kunt u meer lezen over beleggen in de lucratieve markt voor superphones.

bron: Beleggersbelangen.nl

Zelf beleggen bij Alex

Bij Alex beleggen klanten in alle soorten en maten. Ze beleggen zelf, op hun eigen manier. Alex biedt hen hulp met de juiste middelen en begeleiding om beleggersbeslissingen te kunnen maken. Bekijk hun ervaringen en ontdek het gemak van Alex.

Bron: alex.nl

China bijna leidend in schone energie

SYDNEY (AFN) - 's Werelds grootste vervuiler China, komt uit een studie naar pogingen om te werken met schone energie naar voren als tweede ter wereld na Groot-Brittannië. De resultaten van de Australische studie zijn dinsdag gepresenteerd.

In de studie is bekeken hoeveel geld wordt gestoken in pogingen om schone elektriciteit op te wekken per ton koolstofuitstoot. Bij Groot-Brittannië kwam dat uit op 29,30 Amerikaanse dollar per ton, tegen 14,20 dollar bij de Chinezen. De VS komt uit op 5,10 dollar, Japan op 3,10 dollar, Australië op 1,70 dollar en Zuid-Korea op slechts 70 dollarcent per ton.

Deze zes landen zijn samen goed voor iets minder dan de helft van de wereldwijde uitstoot.

Grote slag

Volgens een van de onderzoekers hebben ze in China kennelijk besloten na het missen van de aansluiting op twee eerdere industriële revoluties dit keer bijtijds aan te haken. Het afgelopen jaar gaf China meer dan 35 miljard dollar uit aan investeringen in schone energie. Groot-Brittannië investeerde 11 miljard en de VS 18 miljard dollar.

China heeft vooral een grote slag geslagen door het besluit ruim honderd kleine energiecentrales op kolen te sluiten en daar schonere centrales voor in de plaats te bouwen. Daardoor zou de uitstoot met 15 procent omlaag gaan.

Bron: belegger.nl

Huishouden kan kiezen voor groen gas

ROTTERDAM (AFN) - Huishoudens kunnen niet alleen kiezen voor groene stroom, maar vanaf deze week ook voor groen gas. Greenchoice claimt het eerste energiebedrijf te zijn, dat dit aanbiedt.

Het gaat om biogas dat in het gewone gasnetwerk wordt gemengd met aardgas. Het groene gas van Greenchoice komt van BioGast, dat rioolsib, landbouwafval of afval van de voedingsindustrie omzet in gas met de kwaliteit van aardgas.

Groen gas is voor de consument iets duurder dan gewoon aardgas, aldus Greenchoice.

Bron: belegger.nl

Eneco wil af van energiesubsidies

ROTTERDAM (AFN) - De overheid kan de subsidies op groene energie schrappen, vindt Enecodirecteur Jeroen de Haas. Maar dat kan alleen als de subsidiekraan voor de energiemarkt helemaal dichtgaat en er dus ook een einde komt aan de steun voor kolencentrales. Een woordvoerder van Eneco bevestigde maandag berichtgeving hierover in de Volkskrant.

De Haas pleit voor een gelijk speelveld voor aanbieders van fossiele brandstoffen en duurzame energie. Hij vindt dat de overheid een goed werkende CO2-markt moet opzetten. Via het systeem van schaarse emissierechten moet aan de uitstoot van broeikasgas automatisch een forser prijskaartje komen te hangen.,,We moeten ophouden met het uitdelen van gratis uitstootrechten, zoals dat nu nog gebeurt. Het toekennen van gratis rechten staat gelijk aan subsidie'', aldus de Enecotopman.

De Haas deed de uitspraak in het licht van een nieuwe samenwerking van Eneco met het Wereld Natuur Fonds (WNF). De partijen bundelen de krachten om mensen te stimuleren zuinig met energie om te gaan.

,,Eneco is zich ervan bewust dat klanten op elk moment van de dag energie willen gebruiken'', zei De Haas. ,,En dat tegen aanvaardbare kosten. Dat is in onze visie alleen mogelijk als we vol inzetten op het gebruik van duurzame energie, zoals elektriciteit uit windturbines, zonnepanelen en biomassa-installaties, maar ook door het vergroenen van het gasgebruik.''

Bron: belegger.nl

Eco Beleggen

Beleggen in groen is populair. U verdient geld, en draagt bij aan een gezondere en betere wereld. Dat kunt u doen in Groenfondsen. Zij investeren hun geld in milieuprojecten als bijvoorbeeld windmolenparken en waterprojecten. Wel is het rendement meestal relatief laag, omdat leningen aan groene projecten alleen mogelijk zijn als ze tegen een lage rente worden verstrekt. Om dit te compenseren krijgt u wel een belastingvoordeel. Dat betekent dat u van de fiscus een vrijstelling krijgt op de vermogensrendementsheffing van 1,2 procent. Én u mag van de belastingdienst 1,3 procent van het belegde vermogen als heffingskorting aftrekken. Het fiscale voordeel heeft echter wel een beperking, het geldt voor beleggingen tot 50 duizend euro.

Bron: belegger.nl

Scheeps-cv's

Het is een heel tastbare investering: beleggen in een schip. Dat kan via een zogenoemde scheeps-cv. Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw is dit beleggingsproduct enorm in populariteit gestegen. U belegt samen met een aantal andere investeerders in een schip. Meestal gaat het om nog te bouwen schepen, waarbij het rendement ontstaat wanneer het schip verkocht wordt. Maar u kunt ook via een cv investeren in een al bestaand schip. Dán profiteert u uit handelsopbrengsten en verhuur.

Én beleggen in een scheeps-cv biedt een aantal voordelen die u nergens anders terugziet. Zo mag het schip tijdens de bouw bezocht worden én bent u één van de genodigden bij de tewaterlating.

Let wel: het rendement van een scheeps-CV is voor een groot deel afhankelijk van de waarde waarvoor het schip uiteindelijk verkocht zal worden. Dat hangt weer samen met de ontwikkelingen in de markt, die moeilijk voorspelbaar is vanwege het cyclische karakter.

Bron: belegger.nl

Hoe veilig zijn ‘stenen’?

Behoud van vermogen is voor velen belangrijker geworden dan hoge rendementen. In de zoektocht naar veiligheid en rendement hebben beleggers zich niet alleen gewend tot goud en obligaties, maar vinden ook andere tastbaarheden als vastgoed gretig aftrek. Een deel van de korte termijn aantrekkingskracht laat zich ongetwijfeld verklaren door het relatief hoge dividend.


De koersen van veel vastgoedaandelen zijn sinds de zomer fors gestegen en die koerswinsten lijken weer nieuw geld aan te trekken. Maar: resultaten uit het verleden… Voor beleggers is het meer van belang de lange termijn vooruitzichten in de gaten te houden. Wanneer we die in ogenschouw nemen is op de huidige koersniveaus investeren in beursgenoteerd vastgoed volgens mij minder aantrekkelijk dan het op het eerste gezicht wellicht lijkt.

Vastgoed

Laat ik beginnen met vastgoed als aparte beleggingscategorie. Vanwege de lage correlatie met andere beleggingscategorieën wordt vaak aangeraden vastgoed aan een beleggingsportefeuille toe te voegen. Daarbij wordt voor het gemak voorbij gegaan aan het gegeven dat de meesten van ons zelf huizenbezitter zijn, waardoor vastgoed binnen de vermogensopbouw al ruimschoots vertegenwoordigd is. En in tijden van stress loopt de correlatie op, dat hebben we allemaal kunnen zien en ervaren.

Beleggen in vastgoed mag dan wel zo veilig lijken omdat ‘stenen’ aan te raken zijn, maar het is net als andere beleggingscategorieën niet zonder risico. Dat geldt zowel voor beursgenoteerd vastgoed als voor andere vastgoedproposities. Bij deze categorie beleggingen loopt u bijvoorbeeld het risico van verandering in wet- en regelgeving, leegstand waardoor de huuropbrengsten dalen en verandering in de stand van de economie. Vooral die laatste twee factoren hebben ervoor gezorgd dat vooral voor een aantal vastgoed CV’s de vooruitzichten minder rooskleurig zijn geworden.

Opletten

Hoe veilig en waardevast is vastgoed nu blijkt dat een aantal CV’s en kleinere beleggingsfondsen zo scherp gefinancierd is dat mede door het wegvallen van huurinkomsten en hoge kosten, de dividendbetalingen zijn stopgezet? Of, nog kwalijker, nu het voor de deelnemers niet mogelijk hun belang van de hand te doen om het oorspronkelijk gefourneerde geld binnen afzienbare tijd op de rekening teruggestort te krijgen? Een aantal fondsen zit op slot. We kunnen regelmatig lezen dat aan participanten wordt gevraagd een additionele storting te doen.

Belangrijk is bij investeren dus niet alleen of er een verkoper, maar vooral of er een huurder is en blijft, waardoor de continuïteit van de inkomsten gewaarborgd is. Hiervoor is niet alleen de locatie van een pand bepalend, maar ook de huurprijs. Bij het doorzetten van economisch herstel is onder invloed van inflatie de kans op een stijging van zowel huur als waarde reëel, waardoor vastgoed in dergelijke marktomstandigheden alleen al als bescherming tegen inflatie een aantrekkelijke beleggingscategorie is.

Maar, juist omdat de mate van economisch herstel nog onzeker is, is het verstandig te kijken naar de samenstelling van het financieringsniveau, de lengte van de rentefixatie, de inflatie en de kapitalisatiegraad alvorens tot een investeringsbeslissing over te gaan. Daarnaast moet ook zorgvuldig bekeken worden in wat voor soort vastgoed en in welke markten de desbetreffende fondsbeheerder actief is, aangezien er grote regionale verschillen zijn op de internationale vastgoedmarkt en er bijvoorbeeld ook onderscheid is tussen kantoren en winkelruimtes, om het nog maar niet te hebben over locaties.
Forse onderwaardering

En natuurlijk is het bij beursgenoteerd vastgoed belangrijk om de beurskoers af te zetten tegen de intrinsieke waarde van het fonds. Nog maar een paar maanden geleden was er sprake van een forse onderwaardering. Door de grote toevloed van geld zijn de koersen fors opgelopen en de aanvangsrendementen gedaald. De komende periode zullen voor vastgoedbeleggers de marktomstandigheden door de terughoudendheid van banken wat betreft financiering en de aanhoudende voorzichtige opstelling van huurders uitdagend blijven.

Op mijn kooplijstje komen niet beursgenoteerde belangen sowieso nooit voor, dus het spreekt voor zich dat ik die op vastgoedgebied ook links laat liggen. Maar ook beursgenoteerd vastgoed laat ik op de huidige waarderingen voor wat het is. Liever wacht ik op een koerscorrectie. Hoe veilig ‘stenen’ voor velen vaak lijken, het opwaarts potentieel lijkt me gezien de bescheiden verwachte groei in kasstroom, na de koersstijgingen van de afgelopen tijd, gering.

Bron: belegger.nl

Lage rente is slecht – hoge rente is ook niet goed

De heer en mevrouw Jansen hebben hun hele leven gespaard voor hun eigen pensioen. Het gespaarde vermogen bedroeg in 2007 maar liefst 2 miljoen euro. Ze waren zeer gelukkig. Het vermogen is tot stand gekomen doordat ze hun hele leven zeer conservatief hebben gespaard en belegd. De dot.com hausse en bubbel zijn aan hen voorbijgegaan en de toekomst zag er rooskleurig uit. De rente in 2007 was ook heel aantrekkelijk en hun beleggingen in 1-jaars staatsobligaties leverden 100.000 euro per jaar op. Een inkomen dat het jaarlijkse inkomen per capita van alle welvarende landen ter wereld ruimschoots oversteeg.


Dus nog een paar jaar werken en de heer en mevrouw Jansen waren helemaal klaar om met pensioen te gaan. Zoals zo velen van de eerste babyboomers die vanaf volgend jaar met pensioen zullen gaan.

Maar, en bij deze verhalen hoort helaas bijna altijd een maar, in de afgelopen jaren – vanaf 2007 – zijn ze heel conservatief blijven beleggen. Niks aandelen, niks high yield bonds, niks sub prime of andere speculatieve beleggingen. Dus de familie Jansen heeft ook de grootste crash sinds de jaren '30 helemaal zonder kleerscheuren doorstaan. De 2 miljoen is intact. En toch zijn alle mooie plannen van drie jaar geleden in duigen. En waarom is dat? Hun vermogen dat drie jaar geleden 100.000 euro in jaarlijkse opbrengsten had opgeleverd geeft ze vandaag niet meer dan 4.400 euro per jaar op aan inkomsten. Lager dan het gemiddelde jaarlijkse inkomen in Kongo. En dat is een heel vervelende maar. Dus in drie jaar tijd is de familie Jansen gedegradeerd van zeer 'well to do' naar 'arm'. En dan te denken dat dit gebeurt is door juist heel voorzichtig te zijn en geen (?) risico’s te lopen.

Koopkracht gedecimeerd

In een klap is de koopkracht van deze grote groep babyboomers gedecimeerd. In plaats van zorgeloos te kunnen genieten van hun pensioen maken ze zich zorgen over hoe ze kunnen overleven. En hun individuele probleem zien wij terug op grote collectieve schaal bij de pensioenfondsen. Geen wonder dat ze in de problemen zitten. Net zoals het gehele Japanse pensioenstelsel dat al meer dan een decennia worstelt met lage rente en een negatief rendement op hun aandelenbeleggingen.

De heer, en wellicht ook mevrouw, Jansen nemen twee belangrijke beslissingen:
a. Ze gaan hun consumptiepatroon bijstellen, dus minder consumeren
b. Ze gaan langer werken.
Wat de gevolgen zijn van minder uitgeven lijkt mij duidelijk. De gevolgen van langer blijven werken zijn ook niet zo goed als men weet dat de jeugd, die te kampen heeft met 25 – 40% werkloosheid, ook graag aan de bak wil.

Dus de oplossing moet zijn de rente omhoog naar de 'good old' 5 procent per jaar. De familie Jansen is weer rijk, ze gaan met pensioen en de jeugd kan aan de bak. Een geweldige oplossing. Maar, en ook hier is er dus een maar.
Begrotingstekort

Vanwege de opgebouwde schulden zullen niet alleen heel veel particulieren onderuit gaan. Ze kunnen de rente niet betalen. Nog erger is dat er ook landen zijn die schulden hebben van tussen de 100 en 200 procent van hun inkomen en de rente niet kunnen betalen. Of anders gezegd, een verhoging van de rente van 0,5 procent naar 5 procent betekent een vertienvoudiging van de rentelasten van de overheid en dat zal het begrotingstekort niet doen afnemen.

Mevrouw Merkel stelde recentelijk voor dat landen met een te groot tekort niet mochten meestemmen. Als de rente stijgt zal het heel stil rond de tafel worden.

Bron: belegger.nl

Europese beurzen beginnen vlak

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenmarkten zijn dinsdag voorzichtig van start gegaan. Beleggers zijn in afwachting van de uitkomst van de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen, die dinsdag worden gehouden. Ook zijn de ogen gericht op de Amerikaanse Federal Reserve, die woensdag nieuwe steunmaatregelen aankondigt.

De Amsterdamse hoofdindex AEX noteerde na ongeveer een uur handel een vlakke stand op 339,19 punten. De MidKap-index van het middensegment steeg 0,4 procent tot 589,17 punten. De beurs in Parijs daalde 0,1 procent. De beurzen in Frankfurt en Londen wonnen tot 0,4 procent.

Chemieconcern DSM stond onderaan de AEX-index met een verlies van 3,2 procent. Het bedrijfsresultaat bleef in het derde kwartaal achter op de verwachtingen van analisten. Desondanks herhaalde het bedrijf de verwachtingen voor 2010.

Positieve Amerikaanse macrocijfers

Maandag eindigden de Europese beurzen in de plus dankzij een aantal positieve Amerikaanse macrocijfers. ,,We komen even tot stilstand, ondanks de goede berichten van gisteren. Maar de opwaartse druk wordt opgevoerd, dus we kunnen in de loop van de dag wel wat omhoog gaan'', zei handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer dinsdagochtend.

Amerikaanse kiezers gaan dinsdag naar de stembus voor tussentijdse verkiezingen. Het lijkt erop dat de Republikeinse partij zeker een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden zal krijgen en misschien ook in de Senaat. Op dit moment hebben de Democraten overal een meerderheid.

Republikeinen

,,Voor de beurzen wordt het als positief gezien als de Republikeinen aan de macht komen'', zegt Koenders. ,,Zij worden gezien als meer pro-bedrijfsleven.''

Zo mogelijk nog belangrijker voor de aandelenmarkten is het handelen van de Federal Reserve, die woensdag met een verklaring naar buiten komt. Naar verwachting wordt besloten om de geldkraan verder open te zetten in een poging de rentekosten te drukken en consumenten en bedrijven te stimuleren om meer te lenen.

Imtech

Technisch dienstverlener Imtech gaf dinsdag nieuwe doelstellingen af voor de periode tot en met 2015. Met name het omzetdoel is ambitieuzer dan analisten hadden verwacht. Beleggers beloonden het bedrijf met een koerswinst van 4,6 procent.

Detacheringsbedrijf Brunel zag de omzet in het derde kwartaal opnieuw dalen. De meest recente ontwikkelingen wijzen echter op groei in het lopende kwartaal, meldde het bedrijf. Het aandeel won 3 procent.

Delta Lloyd

Verzekeraar Delta Lloyd won 0,3 procent. Het bedrijf zei dinsdag in een tussentijds handelsbericht dat het de inkomsten uit premies dit jaar tot nu toe met 7 procent zag groeien.

De euro stond dinsdagochtend op 1,3960 dollar tegen 1,3885 dollar aan het einde van de Europese handel maandag.

Bron: belegger.nl